De verschillen tussen Google Workspace en Microsoft Office 365

De verschillen tussen Google Workspace en Microsoft Office 365

Educatieve hulpmiddelen kunnen het leren aanzienlijk verbeteren en het lesgeven vergemakkelijken voor docenten. Maar welk platform is de beste keus voor je onderwijsinstelling en je leerlingen? Het antwoord hierop is afhankelijk van je wensen en behoeften. Ook is het belangrijk dat de huidige infrastructuur en de vaardigheden waarmee docenten en studenten reeds bekend zijn aansluiten bij de carrière van de studenten in het bedrijfsleven.

Door de pandemie is de onderwijssector noodgedwongen overgeschakeld op leren op afstand. Google heeft ten opzichte van vorig jaar een verdubbeling gezien in het gebruik binnen het onderwijs terwijl Microsoft Teams een stijging van 14x zag (RTL Nieuws, 2020). In deze blog vergelijken we twee grote spelers in educatie, namelijk Google Workspace en Office 365.

Google Workspace vs. Office 365
Google Workspace is een gratis platform dat alleen in de cloud draait en applicaties biedt als Google Docs, Google Sheets, Gmail, Google Agenda, Google Drive, Google Slides, Hangouts, Currents en Forms. Met dit abonnement krijg je 30 GB opslag en onbeperkte opslagruimte in Google Drive.

Office 365 voor educatie is een gratis platform dat web versies biedt van bekende apps als Word, Excel, Powerpoint en Outlook. Maar ook OneNote voor het centraal opslaan van notities en agenda’s en WhiteBoard voor het ultiem samenwerken zijn onderdelen die Microsoft een sterke propositie geven. Er is ook een betaalde versie waarmee je de app offline kan gebruiken en je toegang krijgt tot extra functies. Met Office 365 krijgt je 50 GB opslagruimte en 1 TB bestandsopslag in Onedrive.

Hoewel de apps van Office 365 en Google Workspace enigszins qua functionaliteiten overeen komen, hebben zij een andere interface en vraagt dit om een andere manier van werken. Echter heeft Word geavanceerde functies voor bijvoorbeeld autocorrectie, beeldbewerking en om leerlingen te helpen met cursussen. Ook zijn de Office documenten geïntegreerd met chat- en belmogelijkheden zodat leerlingen kunnen samenwerken. Google Workspace heeft deze functies niet, maar biedt daarentegen wel een overzichtelijke gebruikersinterface.

Google Hangouts vs. Teams
Google Hangouts is goed voor videobellen en chatten, maar mist mogelijkheden voor het delen van bestanden bijvoorbeeld.

Voor audio- en videogesprekken maak je in Office 365 gebruik van Microsoft Teams waarbij je met maximaal 300 deelnemers een sessie kunt starten. Leerlingen kunnen privé-kanalen instellen om bestanden te delen en hun agenda te synchroniseren voor groepsprojecten. Een voordeel is dat je apps van andere fabrikanten, zoals Magister, kunt gebruiken en syncen met Teams om één centrale digitale werkplek te creëren.

Google classroom vs. Microsoft Classroom
Google Classroom is een online app waarmee je (leerling)profielen kunt beheren, opdrachten kunt geven en beoordelen. Leerlingen krijgen toegang tot de inbox van het klaslokaal en ook ouders kunnen uitgenodigd worden in het online klaslokaal.

Bij Microsoft Classroom zijn alle functies verplaatst naar Teams wat hetzelfde werkt als Google Classroom maar met een andere interface.

Google Workspace Security vs. Office 365 Security
Google Workspace beschermt de gegevens van de docent en de leerlingen met een geavanceerd versleutelingssysteem, twee-factor authenticatie en beveiligingsaudits.

Office 365 biedt Plus Advanced Threat Protection waardoor e-mails, links en bestanden worden gecontroleerd op malware en andere cyberaanvallen.

Maar..
Standaardisatie en integratie zijn belangrijke kenmerken voor onderwijsinstellingen. De keuze hangt af van meerdere factoren, zoals de hardware keuze. Google Chromebooks integreren bijvoorbeeld naadloos met de Chrome Browser, de Google zoekmachine, Gmail, Google Docs, Google Drive en educatieve software zoals Classroom. We zetten de grootste kenmerken en/of verschillen van Google en Microsoft op een rijtje:

Google:

  • Initiële aanschafsprijs van Chromebook is vaak wat lager dan Windows tablets en laptops.
  • Omdat er minder features zijn is de technologie soms wat overzichtelijker.

Microsoft:

  • Meer integratiemogelijkheden met andere apps.
  • Privacy van de studenten wordt gewaarborgd.
  • Windows apparaten werken ook offline terwijl Chromebooks een stabiele internetconnectie nodig hebben voor gebruik.

Wil je meer boven over bovenstaande opties?
Of ontdekken wat voor jou werkt? Neem contact met ons op en wij vertellen je alles.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this